AMSTERDAM - Vrachtwagenchauffeurs reden donderdag tussen 07.00 uur en 09.00 uur op de rotonde bij de A6 in de buurt van het Friese Joure drie extra rondjes. De chauffeurs werden hiertoe opgeroepen door FNV Bondgenoten.

Het is een van de prikacties van de chauffeurs naar aanleiding van het vastlopen van de cao-onderhandelingen.

Voortijdig

De vrachtwagenchauffeurs op de rotonde van het Friese Joure hebben hun actie donderdagochtend voortijdig beëindigd, omdat automobilisten er last van hadden. Dat heeft FNV Bondgenoten gemeld.

Volgens de bond was het niet de bedoeling om 'chauffeurtje te pesten'. Even na acht uur stond op de A7 tussen Heerenveen-West en knooppunt Joure zes kilometer file en tussen Joure-West en de rotonde stond het verkeer vier kilometer stil.

Looneis

De drie ererondjes symboliseren de drie procent looneis die de vakbonden hebben gesteld. Transport en Logistiek Nederland biedt 2,5 procent.

Verder willen de bonden dat de slechtst verdienende chauffeurs een flinke loonsverhoging krijgen. Daarnaast moeten de werkgevers meebetalen aan de WAO-premie. Ook willen de bonden afspraken maken over de inzet van vrachtwagenchauffeurs uit Oost-Europese landen.

Spandoeken

De chauffeurs worden geattendeerd op deze actie door spandoeken op de viaducten van de snelwegen richting Joure. Leden van FNV Bondgenoten benaderen hen op parkeerplaatsen en bij het pompstation.

De eerste actie werd dinsdag gevoerd. Zo'n honderd vrachtwagenchauffeurs reden toen bij Rotterdam en het Limburgse Heijen enige tijd in colonne op de openbare weg. De cao voor werknemers in het transport en de logistiek geldt voor ongeveer 135 duizend werknemers.