UTRECHT - Mensen voelen zich sneller arm als ze geen geld hebben voor sociale activiteiten. Dat bleek woensdag uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met het televisieprogramma EénVandaag.

Van de deelnemers aan de enquête die arm zijn, voelt 60 procent zich ook arm. De overige 40 procent heeft ondanks het lage inkomen niet het gevoel arm te zijn. Die mensen blijken vaker lid van een sportclub. Ze gaan stappen en gaan op vakantie.

Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat van de mensen die in Nederland onder de armoedegrens leven, 70 procent letterlijk in de kou zit. De helft van de armen heeft niet elke dag een warme maaltijd.

Van de 20.000 deelnemers aan het onderzoek zegt 15 procent zich arm te voelen. Onder de alleenstaande ouders is dat gevoel het hoogst: 44 procent.

Woning

In de samengestelde 'top vijf van noodzakelijke bezittingen' staat een verwarmde woning op nummer één. Op twee komt dagelijks een warme maaltijd, gevolgd door een vaste telefoonverbinding. Lid zijn van een sport- of hobbyclub en jaarlijks nieuwe kleding kunnen kopen eindigden op de vierde en vijfde plaats. Bijna niemand van de ondervraagden zei iemand arm te vinden als die geen auto, vaatwasser of dvd-recorder bezit.

Uit het onderzoek blijkt echter dat mensen die zeggen zich arm te voelen, toch eerder hun geld zouden besteden aan een mobiele telefoon, huisdier of dvd-recorder dan aan het verwarmen van hun huis of iedere dag een warme maaltijd.