ZAANDAM - Ahold onderhandelt met het Chileense supermarktconcern Cencosud over de verkoop van de recente aanwinst Santa Isabel. Dat heeft het concern woensdag nabeurs meegedeeld. Ahold heeft de supermarkten van Santa Isabel pas sinds oktober vorig jaar volledig in bezit.

Santa Isabel levert Ahold niet genoeg op en het Zaanse concern wil minder schulden en meer winstgevende activiteiten. Ook wil het concern af van bedrijven die langdurig onder de maat presteren. Deze nieuwe strategie openbaarde Ahold in november vorig jaar, terwijl de aankoop van Santa Isabel een maand eerder werd afgerond.

Waarde 150 miljoen euro

Beide partijen gaan uit van een waarde van 150 miljoen euro voor de onderneming, exclusief de verrekening van nog uitstaande schulden. Het mogelijke verkoopbedrag komt overeen met de - kale - aankoopprijs van 50 miljoen euro die Ahold vorig najaar voor ongeveer eenderde deel neerlegde. De 77 Chileense winkels staan, inclusief goodwill, voor 220 miljoen in de boeken. Een woordvoerster hield voor zich hoe de tegenvaller van 70 miljoen in de cijfers wordt verwerkt. Ook wilde zij de omvang van de uitstaande schulden niet nader aangeven.

Santa Isabel behoorde tot de Argentijnse Discoketen waarover Ahold afgelopen zomer volledige zeggenschap kreeg. Santa Isabel heeft verder 32 winkels in Peru en tien in Paraguay, maar die wil Ahold vooralsnog behouden.