WASHINGTON - Paul Wolfowitz sprak maandag tijdens een hoorzitting niet de waarheid toen hij zei dat de ethische commissie van de Wereldbank hem had geadviseerd zijn vriendin en ondergeschikte Shaha Riza te promoveren.

"Wolfowitz heeft zeker de waarheid niet gesproken", zei Ad Melkert, destijds voorzitter van de ethische commissie van de Wereldbank, dinsdag in het televisieprogramma Nova.

"Wij zouden een akkoord hebben gegeven aan de zeer bijzondere voorwaarden voor mevrouw Riza en dat was absoluut niet het geval", zei Melkert. Riza moest worden overgeplaatst omdat zij een relatie kreeg met Wolfowitz, de topman van de bank. De promotie was gerechtvaardigd om haar tegemoet te komen in deze onderbreking van haar carrière, zei Melkert.

"De promotie is volgens ons advies afgehandeld. Maar wij houden ons niet bezig met de precieze voorwaarden waaronder dat zijn beslag zou krijgen", zei de voormalig PvdA-leider en minister van Sociale Zaken Melkert. Maar Wolfowitz gaf zijn vriendin extra promotie en extra salaris.

Melkert liet zich niet uit over een eventueel aftreden van Wolfowitz.