ROTTERDAM/ZWAAGWESTEINDE - PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar wil werkgevers verplichten om hun personeel een week per jaar de tijd te geven voor bijscholing.

Alleen op die manier kunnen volgens hem werknemers zich staande houden in een steeds complexere arbeidsmarkt waar door toenemende concurrentie er meer onzekerheid is over het behoud van een baan.

Maatwerk

Tichelaar sprak dinsdag tijdens 1 mei-vieringen in Rotterdam en het Friese Zwaagwesteinde. Een woordvoerder van VNO-NCW stelde in een reactie dat de werkgeversorganisatie het belang van scholing erkent. "Maar het gaat wel om maatwerk per bedrijf, sector of individu. Het recht op scholing kun je niet vastleggen in een wettelijk afgebakende landelijke regeling."

Secretaris onderwijs Gertrud Visser van de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven, MKB-Nederland, spreekt van "een losse flodder van de PvdA". Volgens Visser "zegt het niks als werknemers zomaar het recht krijgen op een week scholing", omdat de een meer nodig heeft dan de ander. "Bovendien moeten werknemers toch ook willen investeren in zichzelf."

Onzekerheid

Tichelaar wees in zijn toespraken ter ere van de Dag van de Arbeid op de toenemende onzekerheid bij mensen de afgelopen twintig jaar door onder meer ingrepen in de sociale zekerheid, internationale ontwikkelingen en de recente moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

"In deze stormachtige periode heeft het PvdA-schip regelmatig moeite zijn koers te bepalen. Dat komt niet alleen door de harde wind of de metershoge golven, maar ook doordat het kompasnaald niet voortdurend in dezelfde richting wijst." Vanuit idealen als emancipatie en solidariteit wil Tichelaar nu dat de PvdA antwoorden formuleert voor hedendaagse dilemma's.

Dat gaat via deelname aan het kabinet met CDA en ChristenUnie, vooral op terreinen als de aanpak van wijken, onderwijs en milieu.

Debat

Daarnaast wil Tichelaar in de PvdA een diepgaand debat starten over marktwerking, sociale zekerheid en integratie "om uit te vinden welke waarden we er aan verbinden". Over deze thema's denkt de achterban volgens hem namelijk verdeeld. Een duidelijk sociaaldemocratisch verhaal is in de ogen van Tichelaar nodig om het vertrouwen in de PvdA weer te herwinnen.

"En dat betekent ook dat we niet bij het minste zuchtje tegenwind onze koers verleggen. Geen slappe knieën bij een zeteltje meer, en ja wat actueler, een zeteltje minder."