DELFZIJL - De Duitse energieproducent RWE kan geen elektriciteitscentrale in de Eemshaven gaan bouwen omdat de hoogspanningskabel in het industrieterrein vol zit. Dat heeft havenschap Groningen Seaports dinsdag gemeld. Hiermee loopt de haven een enorme investering mis, die niet alleen voor RWE goed is, maar ook voor de werkgelegenheid in het noorden.

Volgens staatsstroombedrijf TenneT is er de komende tien jaar geen capaciteit voorhanden om nieuwe energiecentrales in het Eemshavengebied aan te leggen. De oorzaak van de overvolle hoogspanningskabels is de komst van een kolencentrale van NUON, die alle beschikbare capaciteit van het noordelijke netwerk opslokt.

Gevolg hiervan is dat ook bijvoorbeeld bouwers van windmolens en biomassa-centrales hun plannen voor het noorden voorlopig in de ijskast kunnen zetten.

Noodmaatregel

Commissaris der Koningin Hans Alders gaat binnenkort met de landelijke betrokkenen om de tafel zitten om het probleem op te lossen. Hij wil voorstellen om met een noodmaatregel de capaciteit van het bestaande net op te rekken en tegelijkertijd een nationale procedure te starten voor een snellere verstrekking van vergunningen om nieuwe hoogspanningsleidingen aan te leggen.

De provincie Groningen is bang dat door het gebrek aan capaciteit belangrijke nieuwe bedrijven die zich in het noorden willen vestigen uit zullen wijken naar andere delen van Nederland.