NEW YORK - Een aandeelhouder van ABN Amro heeft in New York een rechtszaak aangespannen tegen de bank uit onvrede over de voorgenomen fusie met Barclays en de geplande verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle.

De investeerder, Halpert Enterprises, vindt dat het bestuur van ABN Amro niet naar behoren heeft gefunctioneerd.

Het gaat om een zogeheten class action-rechtszaak, waarbij meerdere partijen zich kunnen aansluiten. De zaak werd afgelopen vrijdag ingediend door Halpert. "De voorgenomen verkoop is fout, oneerlijk en schadelijk voor de aandeelhouders van ABN Amro.

Poging

Het is een poging van het bestuur van de bank om de eigen financiële positie te versterken ten koste van de gewone aandeelhouder", aldus Halpert. Het is niet bekend hoe groot het belang van Halpert in ABN Amro is.

Halpert wil onder meer dat het bestuur van ABN Amro zijn goedkeuring aan de fusie met Barclays en de verkoop van LaSalle intrekt en alternatieven zoekt voor een overname door Barclays.

Rendement

"De voorgestelde transactie biedt niet het maximale rendement waar de aandeelhouders van ABN recht op hebben", aldus een toelichting op de rechtszaak.

ABN is ook in Nederland door ontevreden aandeelhouders voor de rechter gedaagd. Zij willen dat de verkoop van LaSalle aan Bank of America onwettig wordt verklaard zodat ook andere partijen op LaSalle of ABN Amro in zijn geheel kunnen bieden.

Uitspraak

Donderdag doet de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam uitspraak in deze zaak.

ABN Amro ging vorige week akkoord met een overname door Barclays. De Britse bank betaalt in aandelen, die nu een waarde van 65 miljard euro vertegenwoordigen. ABN verkocht tegelijkertijd de Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America voor 21 miljard dollar.

Voorwaarde

Een consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), het Belgisch-Nederlandse Fortis en het Spaanse Santander maakte vorige week bekend 72 miljard euro voor ABN te willen betalen. Voorwaarde is wel dat RBS LaSalle in handen kan krijgen.

ABN Amro heeft inmiddels de drie banken per brief verzocht om meer informatie te geven over het voorgenomen overnamebod.

Duidelijkheid

Persbureau Reuters kreeg de brief dinsdag in handen. ABN Amro wil onder meer weten hoe het bankentrio het bod gaat financieren. Ook moeten de banken meer duidelijkheid geven over de overeenkomsten die zij onderling hebben gesloten.

ABN Amro wil daarnaast beschikken over details over de risico's van een opdeling voor het kapitaal, de klanten en de werknemers van de bank.