AMSTERDAM - Eén op de drie jongeren met een baan zegt geen salaris te krijgen bij ziekte. Dat stelt Rood, de jongerentak van de SP, op basis van een enquête.

Het grootste probleem zijn de flexcontracten, meldt de SP. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) is gevraagd actie te ondernemen tegen de zogenoemde nulurencontracten.

Aan de enquête 'Werkt jouw baan' op de website van Rood hebben in april ruim duizend jongeren deelgenomen. Ongeveer de helft zegt afhankelijk te zijn van het inkomen dat hun baan oplevert.

Van de jongeren wordt 36 procent niet doorbetaald bij ziekte. Binnen deze groep heeft één op de zeven een vast contract.

Geen loon

Jongeren klagen volgens Rood-voorzitter en Tweede Kamerlid Renske Leijten over de wettelijk toegestane regeling de eerste twee dagen geen loon te betalen. "Het komt voor dat jongeren helemaal niet of te weinig uitbetaald krijgen." Hoeveel jongeren dat lot treft, wordt niet duidelijk uit de enquête.

Wegwerpwerknemers

De uitkomsten moeten minister Donner ertoe bewegen de flexcontracten aan te pakken. "Wat mij betreft gaan ze per direct de prullenbak in, ze maken van jongeren wegwerpwerknemers", zegt Leijten. "Ze zouden bedoeld zijn om het werkgevers makkelijker te maken jongeren aan te nemen, maar in de praktijk worden ze vooral gebruikt als uitbuitcontracten.

Als zo'n jongere ziek wordt, krijgt hij op basis van zijn contract doorbetaald. Dat betekent soms dat ze of niets of heel weinig krijgen."

Regels verscherpen

Als eerste stap heeft de SP de minister gevraagd regels te verscherpen. Nulurencontracten mogen voortaan niet gelden voor onbepaalde tijd. Volgens Leijten weten jongeren vaak niet wat hun rechten precies zijn. "Daar ligt dus veel werk voor de vakbonden, werkgevers en de politiek." Rood gaat de komende tijd door met het onderzoek onder werkende jongeren.