AMSTERDAM - De winkeliers en horecaondernemers stappen uit de commissie die zich bezighoudt met de eenwording van de Europese betaalmarkt. Zij vrezen een tariefverhoging voor pinbetalingen.

Dat zegt een bestuurder van het Platform Detailhandel dinsdag in Het Financieële Dagblad. Tot er duidelijkheid is over de tarieven, keert de middenstand niet terug in de commissie.

De ondernemers zitten samen met de Nederlandsche Bank en de Nederlandse Vereniging van Banken in de commissie. Het platform is bang dat na de eenwording slechts uit elektronische betaalproducten twee Amerikaanse firma's kan worden gekozen: Mastercard en Visa.

Hun tarieven zouden minstens 250 procent hoger zijn dan de huidige pintarieven. Bovendien vinden Nederlandse winkeliers een gezamenlijk betalingssysteem overbodig omdat 98 procent van alle pintransacties in eigen land plaatsvindt.

Behoud

Het platform pleit dan ook voor behoud van de Nederlandse pinpas en een alternatief voor dure internationale kaarten. In Groot-Brittannië, Zwitserland en Belgie zou de overstap naar internationale betaalproducten hebben geleid tot hogere tarieven voor het betalingsverkeer.