CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft maandag laten weten zijn land terug te trekken uit de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De populistische Chávez betitelde beide organisaties als "mechanismen van imperialisme" die zich bezighouden met het uitbuiten van kleine, arme landen.

"Wij moeten eruit voordat wij worden geplunderd", aldus Chávez in een televisietoespraak ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid op 1 mei. De Venezolaanse leider, die warme banden onderhoudt met onder anderen de Cubaanse dictator Fidel Castro en de Boliviaanse president Evo Morales, kondigde aan een alternatieve kredietbank te willen oprichten die wordt bestuurd door landen in Zuid-Amerika.

Rechten van de Mens

Chávez dreigde ook met terugtreding uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), als die Venezuela blijft veroordelen. Daarmee verwees hij naar uitspraken van de OAS en het Interamerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens dat de vrijheid van meningsuiting in Venezuela is geschaad door de intrekking van de uitzendlicenties van de particuliere zender RCTV.

Venezuela is een grote olieproducent en lid van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC). Het land is de op vier na grootste leverancier van olie aan de Verenigde Staten. Onder leiding van Chávez vaart het echter een eigenzinnige, anti-Amerikaanse koers. De president laat geen mogelijkheid onbenut om zijn Amerikaanse collega George Bush in een kwaad daglicht te stellen.

Factor

De uitgesproken Venezolaanse leider is volgens Washington een destabiliserende factor in Latijns-Amerika, die bovendien met zijn economisch beleid zijn land steeds verder richting de rand van de afgrond brengt. Chávez voert in Venezuela een omvangrijke nationalisatiegolf door die onder meer de oliesector en de telecombranche al grotendeels in handen van de staat heeft gebracht.