BRUSSEL - De Europese Commissie richt een officieel verzoek aan de Nederlandse staat om het 'gouden aandeel' in KPN (telefonie) en TPG (post) op te heffen. Nederland moet de zogeheten beredeneerde opinie waartoe de commissie woensdag heeft besloten, binnen twee maanden beantwoorden.

Vorige week lekte al uit dat de commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, stappen wilde zetten tegen de staatsinvloed in de twee bedrijven die zijn voortgekomen uit het voormalige staatsbedrijf PTT. De Nederlandse overheid, die nu een minderheid van de aandelen in handen heeft, heeft via een speciale constructie het vetorecht bij belangrijke besluiten zoals fusies.

Dat wordt in Brussel een 'gouden aandeel' genoemd. Volgens de commissie werpt dat een ongeoorloofde belemmering op voor andere ondernemingen die TPG of KPN willen overnemen. De Nederlandse overheid denkt de extra zeggenschap nodig te hebben om te garanderen dat bijvoorbeeld TPG overal de post blijft bezorgen, ook op het platteland.

Als Nederland Brussel niet naar tevredenheid beantwoordt, kan de commissie een procedure beginnen bij het Europees Hof in Luxemburg. Vorig jaar oordeelde dat hof in soortgelijke zaken in Frankrijk en Portugal in het voordeel van de commissie.