AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs kan de opgaande lijn maar niet vinden. Maandag opende de beurs in de min en sloot eveneens negatief.

Bekijk video

De AEX noteerde uiteindelijk een slotstand van ,54 punten. Dat is een verlies van 3,13 punten of 0,64 procent. Vorige week zakte de beurs al door de psychologische grens van 500 punten.

Onzekerheid over de toekomst en een gebrek aan bedrijvennieuws zorgen volgens een handelaar voor de neergaande lijn. Handelaren kijken toe. "We zitten hier sinterklaasgedichten te schijven", aldus één van hen.

"Er komen nauwelijks opdrachten binnen. Collega's die geen sinterklaasavond vieren, maken onderling flauwe grappen. We doen van alles behalve handelen."

Het merendeel van de fondsen stond in de min. Slechts een enkeling wist zich aan de misère te onttrekken. Een daarvan was bierbrouwer Heineken.

Heineken

"Het verhaal dat het Belgische Interbrew een grote Zuid-Afrikaanse concurrent zou inlijven, blijkt niet waar te zijn. En dus krijgt Heineken er geen concurrent van formaat bij. Daar houden beleggers van." Heineken, de grootste stijger, sloot ,6 procent hoger op 42,58 euro.

Koninklijke Olie

Ook Koninklijke Olie stond in de plus, 1,3 procent op 54,70 euro. "De olieprijs stijgt toch ietsjes harder dan was verwacht", meent de handelaar. "Bovendien staat de winter voor de deur."

De sterkste dalers waren telecomfondsen. UPC daalde 6 procent naar 0,47 euro en ook Versatel werd 6 procent goedkoper op 1,26 euro.

KPN

KPN ging eveneens terug. Het fonds eindigde op 4,95 euro, een verlies van bijna 3 procent. Het telecomconcern kwam zondagavond met aanvullende informatie rond zijn laatstelijk verworven kredietfaciliteit van 2,5 miljard euro.

KPN wilde de voorwaarden alleen bekendmaken aan het Rijk en niet aan de andere aandeelhouders. Daarop wilde een boze aandeelhouder voor de rechter alsnog publicatie afdwingen. Die stap heeft KPN niet afgewacht.

MidKap

Op de beurs voor middelgrote ondernemingen ging de aandacht uit naar supermarktketen Laurus. Het bedrijf was een van de weinige stijgers, nadat overnamegeruchten de kop opstaken. Aan het einde van de middag zakte de koers weer weg. Uiteindelijk sloot Laurus met een verlies van 1,2 procent op 5,03 euro.