LONDEN - De drie banken die ABN Amro willen overnemen, zijn vergevorderd met het regelen van de financiering van de overname.

Een groot deel van het bedrag van 72 miljard euro dat zij op tafel willen leggen, is al binnen. Dit meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandag. Mogelijk gaan de banken aandelen uitgeven en onderdelen verkopen.

De afgelopen dagen hebben Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander gesproken met andere grote Europese banken om financieel bij te springen, aldus The Wall Street Journal.

Voortouw

RBS neemt, zoals afgesproken, het voortouw bij het voorbereiden van een bod. ABN Amro heeft de voorkeur voor een overname door de Britse bank Barclays omdat de bank dan niet wordt opgesplitst.

De lancering van een eventueel vijandig bod door het bankenconsortium is afhankelijk van de uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Lasalle

Zaterdag diende een zaak die is aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over de verkoop van het Amerikaanse onderdeel LaSalle.

ABN Amro heeft LaSalle voor 21 miljard dollar verkocht aan Bank of America in een bliksemsnelle transactie die veel wenkbrauwen deed fronsen. Volgens de VEB had de bank de desinvestering aan de aandeelhouders moeten voorleggen.

Inlijven

Als de Ondernemingskamer deze week instemt met de verkoop, zal het bankentrio snel moeten handelen. RBS zou LaSalle graag willen inlijven.