AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen konden woensdagmorgen moeilijk richting bepalen. Tijdens het eerste uur handel wisselden plus en min elkaar af. De beurs in Amsterdam opende iets hoger, zakte wat terug en liet rond 10.00 uur een minieme plus zien van ,08 procent op 285,78 punten.

Beursstemming (video): Markt wacht presentatie Powell af.
Verzekeraars doen het slecht, net als Vedior die donderdag met cijfers komt.

Beursjournaal (video): 'Philips bezorgt LG een verlies'
Verder: KLM ziet beladingsgraad licht dalen. Delft Instruments voert jaarwinst op.

Ahold, Philips en Numico waren de grootste stijgers. Logica CMG, Van der Moolen en Wolters Kluwer sloten de AEX-index. De MidKap-index stond na een uur handel op 284,44 punten, een verlies van 1,26 punten ofwel 0,44 procent. Laurus en Vedior waren de grootste dalers. Het verlies van uitzendbureau Vedior had te maken met de publicatie van een fors lagere jaarwinst van branchegenoot Adecco.

Op de lokale markt presteerde Delft Instruments goed. Het bedrijf kwam met mooie jaarcijfers en zag de koers ruim 14 procent stijgen.

De indices van de andere grote Eruopese beurzen deden het niet veel beter. De DAX-index stond op een puntentotaal dat ongeveer gelijk was aan de slotstand van dinsdag. De beurshandel in Frankfurt had last van de jongste maandcijfers over de werkloosheid van het Duitse ministerie van Arbeid. Het werkloosheidspercentge steeg in januari van 10,1 tot 11,1.

Op de beurs in Parijs behoorde BNP Paribas tot de grootste stijgers. Het bankconcern heeft het afgelopen jaar met een 20 procent lagere winst beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. De effecten van de koerswinst van Frankrijks grootste bankbedrijf voor de CAC-index werden echter weer teniet gedaan door de verliezen van Vivendi Universal en Aventis.

Vivendi Universal was in de uitverkoop omdat Deutsche Bank haar koersdoel voor dit fonds verlaagde. Aventis werd voor beleggers minder aantrekkelijk nadat de farmaceut bij de presentatie van zijn jaarcijfers had aangekondigd dat de omzetgroei dit jaar onder de 10 procent zal blijven. De CAC stond op een verlies van 0,7 procent.

In Londen trokken vooral de banken en verzekeraars de FTSE-index naar beneden. Onder invloed van het lagere slot van Wall Street en de spanningen rond Irak verloor Royal Sun Alliance bijna 5 procent. Vodafone deed het aanmerkelijk beter. De reus op het gebied van mobiele telefonie maakte bekend in gesprek te zijn met verscheidene kopers voor zijn vaste lijnverbindingen in Japan. De FTSE-index schommelde in de ochtendhandel rond het slot van dinsdag.

Euro

De koers van de euro steeg woensdagmorgen tot boven de 1,09 dollar naar 1,0920 dollar. Bij het sluiten van de wisselmarkten in de Verenigde Staten was de euro nog 1,0875 dollar waard.

De stijging van de euro is volgens handelaren het gevolg van de groeiende onzekerheid over de gevolgen van de verklaring die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, later op de dag in de Veiligheidsraad aflegt en die mogelijk de kans op oorlog vergroot.

Beleggers zien de euro als een veiligere munteenheid dan de dollar. Ook de daling van de beurskoersen in New York dinsdagavond heeft de aantrekkingskracht van de dollar verminderd. De Amerikaanse munteenheid staat nu op het laagste niveau sinds maart . Ten opzichte van het Britse pond bleef de euro in waarde ongeveer gelijk en noteerde 0,6605 pond.