MAASTRICHT - Bijna vijfhonderd stakende werknemers van de sanitairfabriek Sphinx hebben woensdag een protestmars gehouden naar het gemeentehuis van Maastricht. Het personeel, dat dinsdag met de staking begon, is ontevreden over de vertrekpremie voor 120 collega's en de onzekerheid over een vervangende locatie voor de fabriek.

In de hal van het gemeentehuis overhandigden de medewerkers een petitie aan wethouder J. Hoogma (Sociale en Economische Zaken). Daarin werd het gemeentebestuur gevraagd de werkgelegenheid te garanderen. De wethouder benadrukte dat de gemeente geen partij is in het conflict tussen de werknemers en werkgever. Hij deed wel een moreel beroep op beide partijen om snel weer in gesprek te raken.

De gemeente zei alles in het werk te willen stellen om de ontslagen medewerkers aan een baan te helpen. Ook wil Maastricht zich sterk maken voor het behoud van een technisch centrum voor keramiek in de stad.

De protesterende werknemers liepen met spandoeken en droegen wc-potten met zich mee. De toevallig passerende directeur Colijn van Sphinx werd op een flink boegeroep onthaald. Onderhandelaarster H. Kijzers van FNV Bondgenoten zei dat de Sphinx-directie aan zet is om de gesprekken op gang te brengen. Een woordvoerder van de ondernemingsraad zei niet te verwachten dat er woensdag een oplossing komt. De staking gaat waarschijnlijk ook donderdag door.

Het werk in de fabriek ligt sinds dinsdagochtend stil, nadat gesprekken over een hogere vertrekpremie voor de ontslagen werknemers stukliepen. De actie wordt gesteund door de vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie, ACV en ABW.