AMSTERDAM - De acties van truckers brengen de komende twee weken geen gevaar voor het verkeer met zich mee. Die garantie hebben de werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland en de vakcentrale FNV gegeven, meldt het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) zondag. Het zou blijven bij ludieke acties.

Vrachtwagenchauffeurs kondigden deze week aan dat ze actie gaan voeren voor een betere cao. Werkgevers krijgen tot 12 mei de tijd om met een aanbod te komen, anders volgen acties. De chauffeurs hebben aangekondigd dat ze 'speldenprikken' gaan uitdelen. De vakbond CNV Beroepsgoederenvervoer meldde dat dit bijvoorbeeld een extra rondje op een rotonde en langzamer rijden op de snelweg kon betekenen.

De politie liet zaterdag weten zulke acties niet te accepteren. De politie wilde maandag een oproep doen aan de chauffeurs om geen acties op de openbare weg te voeren. De garantie van de chauffeurs en hun werkgevers maakt dat overbodig.

Loonsverhoging

De truckers willen drie procent loonsverhoging, waar de werkgevers tweeënhalf procent bieden. Ook willen ze dat werkgevers meebetalen aan de WAO-premie en afspraken maken over de inzet van chauffeurs uit Oost-Europa. De cao geldt voor ongeveer 135 duizend werknemers.