AMSTERDAM - Meerwerk bij de bouw van een nieuwbouwwoning is veel te duur, zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Voor veel kopers zijn de hoge prijzen en beperkte keuzemogelijkheden bij zaken als sanitair, tegels, en kleine uitbreidingen als extra stopcontacten een grote ergernis.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt zaterdag dat 88 procent van de nieuwbouwkopers vindt dat bouwers te veel vragen voor het meerwerk.

Machtspositie

Volgens VEH maken sommige bouwers misbruik van hun machtspositie door meerwerkopties tegen extra hoge prijzen aan te bieden. "Het meer- en minderwerk behoort nog echt tot het machtsdomein van bouwers", zegt beleidsadviseur Steven Wayenberg van de VEH.

De prijsverschillen voor meerwerk zijn groot. Waar de ene bouwer bijvoorbeeld 165 euro voor een grotere cv-ketel vraagt, factureert een ander daar 1850 euro voor. Bijna de helft van de kopers ontvangt de meer- en minderwerklijst pas ná het tekenen van het contract.

Het gevolg is dat de koper niet op tijd weet waar hij uiteindelijk aan toe is. Vereniging Eigen Huis adviseert kopers om meer- en minderwerklijsten op te vragen voordat het koopcontract wordt getekend.