AMSTERDAM - Bijna tweederde van de Nederlanders wil voor zijn of haar 60ste stoppen metwerken. Ongeveer 44 procent zegt er zelfs niet aan te willen denken om na deste nog aan de slag te moeten. Dat blijkt uit een onderzoek van de TaskforceOuderen en Arbeid, zo meldt het Algemeen Dagblad woensdag.

Topambtenaren stelden vorige week nog aan informateur Piet Hein Donner voor omde pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Daar blijktonder werknemers weinig animo voor. De Taskforce probeert juist te stimulerendat ouderen langer blijven werken. Voorzitter Ed Nijpels noemt de cijfers´verontrustend’. De samenleving houdt volgens hem onvoldoende rekening met degevolgen van de vergrijzing. Nederlanders zullen langer moeten werken om desociale zekerheid en zorg overeind te houden, aldus Nijpels.

Slechts 20 procent van de ondervraagden gaf aan het te zien zitten om ook na deste nog te blijven werken. Zo’n 70 procent gaat er echter vanuit dan algestopt te zijn. Bijna driekwart zegt daartoe al financiële maatregelengetroffen te hebben. Een op de vijf mensen zegt na het bereiken van hetpensioen te gaan genieten van bijvoorbeeld reizen en hobby’s.

De Taskforce rekent erop dat in de toekomst meer ouderen zich laten overhalenom langer te blijven werken. Van de ondervraagden gaf namelijk 18 procent aanna de pensionering als vrijwilliger aan de slag te willen.