AMSTERDAM - Ahold-topman Anders Moberg verlaat het supermarktconcern per 1 juli. Hij heeft daar zelf toe besloten om "andere carrièremogelijkheden na te streven", meldde Ahold vrijdag.

Bekijk video

Moberg nam zijn besluit in samenspraak met de raad van commissarissen. Financieel directeur John Rishton neemt de taken van de Zweed na 1 juli voorlopig waar. Een definitieve opvolger wordt in de tweede helft van 2007 bekendgemaakt.

Herstel

"Anders heeft een groot aandeel gehad in het herstel van Ahold", zei René Dahan, voorzitter van de raad van commissarissen. Nu dat is bereikt en de strategie van Ahold op de rails staat, is het juiste tijdstip gekomen voor een nieuwe bestuursvoorzitter, vervolgde hij.

De Zweed trad aan in 2003, toen Ahold gebukt ging onder een omvangrijk fraudeschandaal dat de onderneming deed wankelen. Hij verving Cees van der Hoeven, die het veld moest ruimen wegens de fraude.

Reorganisatie

Onder Mobergs leiding zette het concern een ingrijpende reorganisatie in gang. Ahold verkoopt de Amerikaanse dochter US Foodservice, waar de fraude plaatshad, en verlaat Polen en Slowakije.

Het bedrijf doet ook de winkels van Tops in de Verenigde Staten van de hand. Albert Heijn in Nederland ontketende bovendien de prijzenoorlog in de supermarktbranche.