AMSTERDAM - In Nederlandse huishoudens slingert zo'n dertig miljoen euro aan muntgeld rond. Het gaat om munten die verloren liggen in bijvoorbeeld keukenlades, de voering van een jas, de auto of tussen kussens van de bank. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de stichting Day for Change.

Day for Change is vorig jaar opgericht om met microkredieten de kloof tussen arm en rijk kleiner te maken. Vanaf vrijdag begint de stichting een actie om het verloren muntgeld in te zamelen. Consumenten kunnen het 'verloren geld' onder meer kwijt bij postkantoren. Het geld dat de actie oplevert, wordt besteed aan projecten rond microkredieten.

Een microkrediet is een kleine lening vanaf twintig euro om mensen in staat te stellen een eigen bedrijfje op te zetten. Momenteel werken wereldwijd 120 miljoen mensen met een microkrediet. Vrijwel alle leningen (98 procent) worden terugbetaald, meldt Day for Change. Een van de grote pleitbezorgers voor microkredieten is prinses Máxima.