WOERDEN - De bouw moet veel meer doen om allochtonen aan te trekken. In de bouw werken in Nederland slechts 2,2 procent allochtonen. In de landen om ons heen zijn dat er veel meer, zegt voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw.

De bouw is in Nederland goed voor 6 tot 7 procent van de werkgelegenheid, aldus Van Haaster. Eigenlijk zou dan ook 6 tot 7 procent van de allochtone beroepsbevolking in de sector moeten werken. Maar dat percentage wordt lang niet gehaald, terwijl "het barst van de vacatures".

Netwerk

Die vacatures worden lang niet allemaal aangemeld bij het CWI, het voormalige arbeidsbureau. "Uitvoerders in de bouw hebben vaak een eigen netwerk. Dat is een van de redenen waarom allochtonen en aannemers elkaar niet vinden", meent hij.

In de landen om ons heen zie je dat het wel kan, aldus Van Haaster. In België werkt 17,5 procent van de Turken en 7,7 procent van de Marokkanen in de bouw. Ook in Duitsland werken heel veel Turken in de bouw.

Ali

In België onderkennen ze dat er cultuurverschillen bestaan en daaraan wordt in het bouwonderwijs aandacht besteed. Nederland kan daar volgens de vakbondsbestuurder van leren. "Hoe breng je ze bij elkaar en hoe ga je met elkaar om? De omgang in de bouw is heel direct, er wordt naar uiterlijk gekeken. Iemand met rood haar wordt rooie genoemd en een allochtoon al gauw Ali."

"Komt iemand uit een cultuur waarin dat niet wordt geaccepteerd, dan geeft dat problemen. Dat moet je onder ogen zien en aanpakken", aldus Van Haaster, die erkent dat ook in de bouw vormen van discriminatie bestaan.

Taalproblemen

De komst van allochtonen leidt volgens hem niet tot taalproblemen op de werkvloer. "Dat wordt wel vaak geroepen, maar dat blijkt niet uit de gegevens." Allochtonen van de tweede generatie beheersen het Nederlands net zo goed als autochtonen.

Gezien de krappe arbeidsmarkt móet de bouw wel investeren in allochtonen en niet alleen in die groep. Ook vrouwen weten de weg naar de bouw slecht te vinden. Van Haaster: "Zij werken wel op kantoren, en ook wel in technische beroepen. Een enkele keer ook in bouwketen, als werkvoorbereider." Ook hier valt nog veel te winnen.

Oplossingen

De bouwbonden van FNV en CNV en werkgeversorganisatie Bouwend Nederland houden half mei hun eigen "participatietop". Daar bespreken zij de problemen op de arbeidsmarkt en zoeken zij samen naar praktische oplossingen. De positie van vrouwen en allochtonen komt zeker aan bod.

Uitkering

Maar ook die van ouderen en de "35-minners", mensen die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard en in het nieuwe stelsel niet meer in aanmerking komen voor een uitkering. "De werkgevers hadden keihard beloofd dat zij hen in dienst zouden houden", aldus Van Haaster. "Maar in de praktijk raken velen hun baan kwijt."