AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de winst van maandag niet vast kunnen houden. Na twee dagen winst en weinig richtinggevend nieuws incasseerden beleggers hun winst. De verliezen liepen in de loop van de dinsdagochtend in heel Europa flink op.

Beursstemming (video): Damrak wacht op Cisco, futures lager.
De winnaars van gisteren staan vandaag op verlies. Vooral ING moet inleveren.

Beursjournaal (video): Offer van banken aan Getronics.
Als houders van preferente aandelen werken zij mee aan een schuldoplossing. Verder: HITT voert jaarwinst op.

Na een ochtend handel noteerden de belangrijkste indices dinsdag verliezen van 1,5 tot 2 procent. Alleen Londen onttrok zich daaraan en beperkte de min tot enkele tienden. Maandag wonnen ze nog flink, vooral door verzekeraars die gewild waren door soepeler eisen van de Britse toezichthouder in deze branche.

In Amsterdam stond de AEX-index tegen het middaguur op een verlies van 2,1 procent bij een stand van 292,63. De grootste dalers zaten in de financiële hoek, waarbij met name ING, ABN Amro en Fortis een stap van ruim 3 procent terug moesten doen. Slechts twee fondsen boekten winst, Getronics het meeste met 4 procent (1 eurocent). Koninklijke Olie komt donderdag met de jaarcijfers en verloor 0,9 procent.

Weinig nieuws wakkerde dinsdag winstnemingen in de hand. "Al kun je dat woord bij een AEX-index onder de 300 punten misschien niet meer gebruiken", aldus een beursanalist. Volgens is het wachten op cijfers uit het buitenland en, later deze week, in Nederland de resultaten van onder meer Koninklijke Olie en Vedior.

Amsterdam volgde dinsdag de Europese trend. Ook Frankfurt verloor flink terrein met een verlies van 2,1 procent. Londen was ,9 procent lager en Parijs stond op een verlies van 1,9 procent. Met de daling volgt Europa niet de ontwikkeling in de Verenigde Staten. Daar steeg maandag zowel de Nasdaq- als de Dow-Jonesindex enkele tienden van procenten. De 'moeder aller effectenbeurzen' won op positief macro-economisch nieuws.

In aanloop naar de jaarcijfers donderdag zakte Vedior 5,7 procent. Het was daarmee de grootste daler op de MidKap. Laurus was veruit de grootste stijger onder de middelgrote fondsen. Het supermarktconcern noteerde een winst van 6,3 procent bij een koers van 1,18 euro. Het aandeel is bezig aan een gestage opmars. De laatste drie maanden won het aandeel ruim 30 procent.

"Veel beleggers zien dat Laurus zich op Nederland kan concentreren, nu België van de hand is gedaan", aldus de analist. "Ze speculeren nu op verdere groei, ondanks de prijzenoorlog die nu aan de gang is."

De beleggers hielden zich op de vlakte. De willen eerst weten wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, later op de dag te zeggen heeft over de bewijzen tegen Irak.

Op de beurs in Londen was Abbey National aanvankelijk de winnaar met een koersstijging van 1,65 procent. Deze bank liet eerder op de ochtend weten haar financieringmaatschappij First National te verkopen aan het Amerikaanse General Electric. De opbrengst is bedoeld voor de verbetering van de financiële positie. De koppositie in de Britse index werd later overgenomen door verzekeraar Royal Sun (plus 2,4 procent).

Alcatel

In Parijs viel Alcatel op, in negatieve zin. Met een koersdaling van 6,5 procent stond de producent van telecomapparatuur onderaan in de beursindex. Alcatel had een tegenvallend resultaat bekendgemaakt en tevens vrij sombere vooruitzichten geschilderd. Elders in de telecomsector zakte Nokia met 3,25 procent. Ook Ericsson was lager (minus 7,8 procent) na maandag al met bijna 12 procent onderuit te zijn gegaan.

De beleggers beloonde sterke kwartaalcijfers van luchtvaartmaatschappij Ryanair in eerste instantie met een koersstijging van 1,9 procent. Winstnemingen zetten later het aandeel op verlies. Het Zwitserse Nestlé daalde met 1,2 procent na aankoop van de mineraalwaterdivisie van het in Hongkong zetelende Hutchison Whampoa.

Euro

De euro was tegen het middaguur hoger op een koers van 1,0790 dollar. De slotkoers van maandag luidde 1,0760 dollar. Tegenover het pond sterling deed zich weinig verandering voor in de koers met een niveau van 0,6565. De goudprijs steeg tot 376,50 dollar per ounce, het hoogste peil sinds november 1996. Oorzaak was de dreiging van een oorlog in Irak.