DEN HAAG - Een meerderheid van CDA, PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer wil de grenzen per 1 mei volledig openen voor Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die sinds 2004 EU-lid zijn.

Alleen SP en PVV verzetten zich tegen het plan van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om volgende week aan de overwegend Poolse werknemers die in Nederland willen werken, vrij toegang te geven.

Huisvesting

PvdA-Kamerlid Ton Heerts eiste eerder nog samen met de linkse oppositie extra maatregelen om uitbuiting en problemen met illegale huisvesting te voorkomen.

Maar woensdag zei Heerts dat Donner genoeg maatregelen heeft genomen. Zo moeten gemeenten door samenwerking met onder meer de Belastingdienst meer armslag krijgen om op verdachte adressen te controleren.

Loon

Wel willen PvdA en GroenLinks dat Donner haast maakt met een onderzoek voor meer rechten voor werknemers om achterstallig loon te claimen. Vorige week zei de bewindsman al te bekijken of en hoe voorkomen kan worden dat foute werkgevers door constructies met malafide uitzendbureaus hun verantwoordelijkheid voor onderbetaling en (on)veilige werkomstandigheden ontlopen.

Heling

Donner heeft het idee om via het strafrecht en/of het burgelijk wetboek een soortgelijke regeling te treffen, zoals nu bestaat tegen heling. "Zodra personeel wordt aangeboden onder het minimumloon, kan een inlener op zijn klompen aanvoelen dat er iets mis kan zijn en dat hij dat moet uitzoeken", aldus de minister.

Hij zegde toe in juni met een notitie te komen.

Vacatures

De bewindsman is blij dat Polen vanaf volgende week zonder werkvergunning aan de slag kunnen in Nederland. Anders zou volgens hem de groeiende economie geschaad worden, omdat het steeds lastiger wordt om geschikt personeel te vinden voor het toenemend aantal vacatures in ons land.

Bovendien gelooft de bewindsman dat werknemers uit de Oost-Europese landen die sinds 2004 onderdeel zijn van de Europese Unie, beter kunnen opkomen voor hun rechten zodra ze niet meer gebonden zijn aan een werkvergunning.

"Per 1 mei kunnen Polen ook kiezen en overstappen van werkgever als ze merken dat ze minder betaald krijgen dan hun collega's", aldus Donner.

Vergunningen

De minister verwacht geen forse stijging van het aantal arbeidskrachten uit de Oost-Europese landen, omdat er al soepeler werkvergunningen werden verstrekt in de meeste sectoren door een toenemend tekort aan personeel. Hij rekent op 100.000 tot 120.000 werknemers op jaarbasis.

Dat is in lijn met de bijna 24.000 werkvergunningen die in het eerste kwartaal van dit jaar zijn verstrekt.