ROTTERDAM - De haven van Rotterdam heeft de eerste drie maanden van dit jaar fors meer goederen overgeslagen, ondanks de staking bij de slepers van Smit. In totaal verwerkte de haven 98 miljoen ton goederen, een toename van 5,7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De acties bij het sleepbedrijf Smit betekenden dat gedurende een flink aantal dagen veel schepen de haven niet konden binnenvaren.

Tussen de twintig en 25 schepen moesten daardoor uitwijken. De groei van de containeraanvoer uit Azië maakte echter veel goed.

Containeroverslag

De containeroverslag steeg 8 procent, aldus het havenbedrijf. Ook kwamen er meer minerale olieproducten binnen. De overslag daarvan is in de afgelopen jaren zelden zo hard gegroeid. Het eerste kwartaal werd er 15,2 miljoen ton verwerkt, een plus van 42 procent. Door de zachte winter was er minder vraag naar stookolie in Rusland. De relatief lage prijzen stimuleerden de vraag uit Azië.

De overslag van kolen was ongeveer gelijk. De milde temperatuur matigde de vraag naar kolen in West-Europa. Ook de voorraden bleven op een hoog niveau.