DEN HAAG - Om oudere WAO'ers te verleiden om te gaan werken, moeten ze volgens de PvdA vier jaar lang de garantie kunnen krijgen dat ze kunnen terugvallen op hun uitkering.

In die periode worden dan de inkomsten deels verrekend met de uitkering, zodat werken ook loont.

Tweede Kamerlid Ton Heerts van de PvdA heeft dinsdag minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken gevraagd om hiertoe de oude WAO-wet aan te passen.

Voor oudere WAO'ers die door het kabinet zijn vrijgesteld van herkeuringen volgens nieuwe, strengere criteria, zou nu te weinig hulp zijn bij het vinden van een baan. Volgens de PvdA gaat het om een groep van ongeveer 450.000 personen.

Werklozen

Heerts maakt zich zorgen over de kansen van werklozen en mensen met een handicap of ziekte om uit de uitkering aan het werk te komen.

Hij is ervan geschrokken dat volgens het uitkeringsinstituut UWV de komende vier jaar circa 375.000 mensen met een uitkering zeer moeilijk te bemiddelen zullen zijn. Daarom wil hij specifieke maatregelen voor deze groepen.

Volgens de PvdA'er is het nu voor oudere WAO'ers volstrekt onduidelijk of het salaris dat ze kunnen verdienen door het accepteren van een baan, opweegt tegen het verlies van (een deel van) de uitkering. "Dat maakt hen huiverig om weer aan de slag te gaan."

Herkeurd

Heerts wil dat WAO'ers die gaan werken, pas na vier jaar worden herkeurd in plaats van direct nadat ze een baan hebben aanvaard.

De bijverdienregeling moet ook worden aangepast, zodat de werkenden van elke euro salaris minimaal 30 cent mogen houden.

Verder moet het UWV elk jaar - op 1 mei, de Dag van de Arbeid - alle betrokkenen een brief sturen, waarin staat hoeveel ze mogen bijverdienen.

Van Hijum

Kamerlid Eddy van Hijum van coalitiegenoot CDA noemt het voorstel van zijn PvdA-collega "een interessante gedachte" om meer oudere WAO'ers aan de slag te helpen.

"Veel hangt wel af van de uitwerking", stelt Van Hijum. Maar hij is bereid om daaraan mee te werken.

Een woordvoerder van minister Donner wijst erop dat het UWV aan WAO'ers die aan het werk gaan, al een proefperiode van maximaal drie jaar kan toekennen.

"Dan wordt na de proefperiode bekeken of ze het werk ook echt aankunnen." Wel wordt zolang al het verdiende salaris met de uitkering verrekend.