AMSTERDAM - De buschauffeurs van streekvervoerders Arriva, Connexxion, Veolia en Hermes hebben dinsdagmiddag ingestemd met een cao-voorstel van de werkgevers. "Het resultaat is voor een meerderheid van de leden voldoende om de acties te willen opschorten", aldus woordvoerders van vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Stads- en streekvervoer dinsdag.

Vanaf woensdagochtend zullen de bussen van het streekvervoer weer volgens de dienstregeling rijden. Dinsdagavond na de avondspits moeten reizigers nog rekening houden met uitval van bussen.

Cao

In de nacht van maandag op dinsdag bereikten de bonden en de werkgevers een akkoord over een nieuwe cao. De werkgevers stemden onder meer in met de loonsverhoging van 3 procent die de chauffeurs eisten. Het resultaat is dinsdagochtend voorgelegd aan de achterban van de bonden, die uiteindelijk in meerderheid instemden met de nieuwe afspraken.

Loonsverhoging

"De mensen zijn vooral tevreden met de 3 procent loonsverhoging. Op sommige plekken is men teleurgesteld dat het beperken van de inhuur van externe krachten tot 15 procent niet is gelukt", aldus bestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten. "De actiebereidheid van de leden heeft enorm veel betekend voor het onderhandelingsproces. Werkgevers konden niet langer ontkennen dat het menens was met de cao en dat ze na jaren van loonmatiging nu met een beter loonbod moesten komen dan de 1,25 procent salarisverhoging die ze tot nu toe aan de leden boden", aldus hoofdonderhandelaar Wyb Kusters van CNV Stads- en streekvervoer.

De cao-onderhandelingen in het streekvervoer waren enkele weken geleden vastgelopen. Nadat de werkgevers afgelopen vrijdag een ultimatum van de vakbonden naast zich neer hadden gelegd, besloten de buschauffeurs deze hele week te staken.

Kaartjes

Maandag reden de bussen alleen in de ochtend- en avondspits, waarbij geen kaartjes werden gestempeld. Buiten de spitsuren bleven de meeste bussen binnen. Volgens CNV deed maandag 80 procent van de 12.000 chauffeurs mee aan de landelijke actie. Collega's van de FNV spraken zelfs van 95 procent.

Limburg

De provincie Limburg bleef gespaard van stakingen. Vervoerder Veolia Limburg bereikte in het weekeinde al een akkoord.