DEN HAAG - Het aantal legale seksbedrijven in Nederland is in de afgelopen jaren met ongeveer eenzesde afgenomen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het WODC, het wetenschappelijk onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie.

De onderzoekers schrijven de afname in prostitutiebedrijven onder meer toe aan de opkomst van internet.

Webcamseks wordt genoemd als een nieuwe concurrent voor de prostituees. De verrichting van seksuele handelingen voor een webcam wordt niet betiteld als prostitutie maar wel als sekswerk.

Malaise

Naast internet hebben ook de economische malaise in de voorbije jaren en de seksualisering van het uitgaansleven een rem gezet op de prostitutie.

Verblijfsvergunning

Het aantal buitenlandse prostituees dat werkt zonder geldige verblijfsvergunning is afgenomen. Het aantal hoeren uit Rusland, Roemenië, Bulgarije en Latijns-Amerikaanse landen is gedaald. Voor hen komen vrouwen uit Oost-Europese landen in de plaats die legaal in deze sector kunnen werken. Het aantal vrouwen dat zich zonder de vereiste papieren aanmeldt bij clubs is gedaald.

Controle

Sinds 2000 worden ongewenste vormen van prostitutie strenger bestraft. Controle lijkt vruchten af te werpen, meldt het WODC. Het aantal geconstateerde overtredingen is afgenomen, de vergunningen zijn vaker in orde.

Minderjarigen werken volgens de evaluatie nauwelijks in de prostitutie. Dat geldt zowel voor bedrijven met en voor bedrijven zonder vergunning. Wel zijn er signalen dat meisjes vanaf hun achttiende verjaardag in de prostitutie actief zijn.

Dwang

Van de geïnterviewde hoeren met een vergunning meldt acht procent onder enige vorm van dwang in de prostitutie te zijn begonnen.