APELDOORN - Woningen zijn vorig jaar gemiddeld 6 procent duurder geworden. Een huis kostte in 2002 gemiddeld ruim 199.000 euro, tegen ruim 188.000 euro het jaar daarvoor. Ondanks de stijging lijkt de opgaande trend gekeerd. In de laatste drie maanden van 2002 zijn huizen in Nederland in prijs gezakt in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Dat bleek maandag uit de jaarcijfers van het Kadaster. De prijsstijging over het hele jaar is een stuk hoger dan uit eerdere berekeningen van makelaarsvereniging NVM bleek. Die kwam vorige maand uit op een stijging van 4,6 procent over heel 2002. In het vierde kwartaal stegen de prijzen volgens deze cijfers nog licht, met 0,5 procent. Wel constateerden de makelaars in het duurste segment een kleine daling.

Volgens het Kadaster daalde de gemiddelde prijs in het vierde kwart van 2002 met 1,1 procent naar iets meer dan 201.000 euro. De daling deed zich voornamelijk voor bij eensgezinswoningen. Die verloren gemiddeld 1,3 procent van hun waarde. Appartementen stegen nog heel licht in prijs, gemiddeld 0,2 procent.

Het verschil in de cijfers komt door de verschillen in de rekenmethode en het tijdstip van registratie. Het Kadaster telt iedere eigendomsoverdracht bij de notaris en berekent per kwartaal een (ongewogen) gemiddelde verkoopprijs.

De NVM-leden, ruim de helft van de markt, noteren iedere koopakte die wordt getekend. Dat is ongeveer drie maanden eerder dan de overdracht. Bovendien houden makelaars de (mediane) verkoopprijs van een gemiddelde woning bij en houden daarbij rekening met type woning en regio.