RIJSWIJK - De buschauffeurs van Arriva, Connexxion en Veolia hebben ook dinsdagochtend geen kaartjes gecontroleerd of afgestempeld. Na 09.00 uur zijn de bussen weer teruggekeerd naar de remises, waar de vakbonden met de chauffeurs tot uiterlijk 16.00 uur overleggen over het cao-akkoord dat in de nacht van maandag op dinsdag werd bereikt.

Dat heeft een woordvoerder van FNV-Bondgenoten gezegd.

Gaan de chauffeurs akkoord met de loonsverhoging van 3 procent, waarmee de werkgevers hebben ingestemd, dan rijden de bussen na 16.00 uur weer volgens het boekje en zijn ze niet meer gratis.

De chauffeurs voeren sinds maandagochtend actie, nadat de cao-onderhandelingen waren stukgelopen.

Goed akkoord

Vakbondwoordvoerder Wouter de Jong spreekt van een 'goed akkoord'. "Ik denk dat de meeste leden hiermee zullen instemmen."

Paul Custers, die namens de werkgevers bij de onderhandelingen betrokken was, is opgelucht dat er zo snel een akkoord is bereikt. "De stakingen waren voor ons een pijnpunt, omdat onze reizigers erdoor worden gedupeerd. Dat is niet goed voor het imago van het openbaar vervoer."

Ultimatum

De cao-onderhandelingen waren enkele weken geleden vastgelopen. Nadat de werkgevers afgelopen vrijdag een ultimatum van de vakbonden naast zich hadden neergelegd, besloten de chauffeurs deze hele week actie te voeren.

Volgens CNV Bedrijvenbond deed maandag 80 procent van de 12 duizend buschauffeurs mee aan de landelijke stakingsactie. Collega's van FNV Bondgenoten spraken zelfs van 95 procent.