UDEN - VVD-leider Mark Rutte heeft genoeg van het antimarktdenken dat de Nederlandse politiek volgens hem in zijn greep heeft. "De kritiek op de liberale economie begint zo luid te klinken dat wij Nederlanders de grote voordelen ervan dreigen te vergeten", zei hij maandagavond in Uden, waar de lokale VVD-afdeling haar 40-jarig bestaan vierde.

Rutte riep zijn partijgenoten op zich niet te laten verleiden "door linkse retoriek die stelt dat marktwerking leidt tot een-race-to-the-bottom. Marktwerking leidt tot een race-to-the-top".

Telefoons

De VVD-leider wees erop dat de vrije markt voor telefonie heeft geleid tot een enorme toename van het aantal mobiele telefoons, dat vliegen steeds goedkoper wordt door concurrentie van de luchtvaartmaatschappijen en dat er voldoende geld is voor "een fatsoenlijke sociale zekerheid" omdat dat geld in de vrije markt wordt verdiend.

Rutte ontkent niet dat "de markt soms bijsturing behoeft". De overheid heeft daarbij een rol als "marktmeester".

Niet blind

"En we zijn er niet blind voor dat globalisering soms ook problemen met zich meeneemt en de mensen zorgen baart. Neem de problematiek van de wereldwijde migratiestromen en van de verplaatsing van arbeid naar andere werelddelen." Maar die oplossing is niet "het continu bekritiseren van de vrije markt".

Rutte wil dan ook dat VVD'ers zich niet langer in het defensief laten drukken door "de trend van antiliberaal denken". Die trend vraagt volgens hem om een "offensief en optimistisch antwoord".

"Ik wil dus geen liberalen horen die schuchter zeggen dat wij ook echt wel sociaal zijn. Ik wil geen liberalen meer horen stamelen dat wij ook echt wel van de natuur houden. Ik wil trotse liberalen horen, die wijzen op de dagelijkse en historische successen van ons gedachtegoed."