AMSTERDAM - Energieleveranciers en netbeheerders versturen hun energierekeningen steeds meer op tijd. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandag.

De kartelwaakhond controleert de bedrijven op hun stiptheid. Nog steeds blijken enkele bedrijven een stuk later te zijn met de rekeningen. Met deze bedrijven heeft de NMa afspraken gemaakt.

Essentieel

Voor een goede marktwerking is het volgens de NMa 'essentieel' dat consumenten vertrouwen hebben in tijdige en juiste afrekening door hun energieleverancier. Daarom mag volgens de NMa-norm 'slechts' twee procent van de nota's te laat zijn of niet kloppen.

In het afgelopen kwartaal haalden zeven van de dertien gecontroleerde energieleveranciers deze norm niet op alle gebieden. Bij de twaalf gecontroleerde netbeheerders presteerden er vijf op sommige punten onder deze norm.

Onder de Maat

Onder meer E.ON, het vroegere NRE Energie in Eindhoven, presteerde volgens de waakhond onder de maat. Dit zou komen door een wijziging in het computersysteem. De NMa stelt dat dit 'geen blijvend excuus is om onder de norm te presteren'. De waakhond heeft met het bedrijf afspraken gemaakt om de prestaties te verbeteren.

De NMa blijft toezien op de correctheid en stiptheid van energierekeningen. Daarbij wordt gekeken naar het tijdig versturen van voorschotnota's en eindafrekeningen na een verhuizing.

Ook wordt de stiptheid gecontroleerd bij het versturen van de jaarrekeningen. Ook voert de waakhond momenteel overleg met de energiesector om ervoor te zorgen dat consumenten ook zelf hun rekening beter kunnen controleren.