TOULOUSE - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft twee grote opdrachten binnengesleept in Azië en de Verenigde Staten. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. De aankoopprijs is niet bekendgemaakt, maar de toestellen vertegenwoordigen een cataloguswaarde van in totaal bijna 4 miljard dollar.

De nieuwe Maleisische prijsvechter AirAsia wil tien vliegtuigen voor de lange afstand van het type A330, en heeft een optie genomen op nog vijf van zulke toestellen. Mogelijk bestelt de luchtvaartmaatschappij op korte termijn nog tien A330's. De Amerikaanse leasemaatschappij Aviation Capital Group heeft twintig vliegtuigen besteld uit de A320-familie.

Aviation Capital Group plaatste eveneens een forse order bij de Amerikaanse concurrent Boeing. Het bedrijf koopt vijftien vliegtuigen van het type 737 en vijf 787 Dreamliners, een toestel dat Boeing nog in ontwikkeling heeft. Met de bestelling is volgens de catalogus van de Amerikaanse vliegtuigbouwer een bedrag van in totaal 1,6 miljard dollar gemoeid.