DEN HAAG - De ondernemingsraad (or) van TNT Post dreigt met vrachtwagens vestigingen van de concurrentie te blokkeren, als de Tweede Kamer dinsdag niet instemt met het garanderen van betere arbeidsvoorwaarden in de postwet.

De or wil dat een amendement van Ferd Crone (PvdA) en Cynthia Ortega (ChristenUnie) wordt aangenomen, maar dat kan tot dusver niet rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

De AbvaKabo verwijt het CDA dat die het amendement niet aan een meerderheid helpt en daarmee de "postmedewerkers in de kou laat staan."

Verbeteringen

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken vindt dat betere arbeidsvoorwaarden niet in de postwet geregeld moeten worden en vertrouwt erop dat vakbonden in onderhandelingen met de postbedrijven tot verbeteringen komen. Mocht dat niet lukken dan wil hij bezien of het ministerie van Sociale Zaken met maatregelen kan komen, die dan niet alleen moeten gelden voor de postbedrijven.

Onrust

De categorale vakbond voor postpersoneel BVPP waarschuwt in een open brief aan premier Jan Peter Balkenende voor grote sociale onrust. Als de postwet wordt aangenomen vervalt volgend jaar voor TNT Post het monopolie op het bezorgen van brieven van vijftig gram, waardoor de concurrentie tussen de postbedrijven in alle hevigheid zal uitbarsten.

De vakbonden vrezen dat dit gebeurt over de ruggen van de postbezorgers, die de laatste jaren steeds meer op stukloon moeten werken in plaats van uurloon. Het amendement van PvdA en ChristenUnie bepaalt dat postbedrijven gedwongen kunnen worden om uurloon te betalen, als ze de komende tijd de arbeidsvoorwaarden onvoldoende verbeteren.