AMSTERDAM - De vakbonden maken zich zorgen over het grote banenverlies na de overname van ABN AMRO door de Britse bank Barclays.

"Waar denkt het bestuur die plekken vandaan te halen?", vroeg woordvoerder Huug Gorter van FNV Bondgenoten zich af. Ook zijn collega bij het CNV, Ahmed Kansouh, wil eerst van het bestuur van ABN AMRO weten "waar de klappen in Nederland vallen".

Maandag werd bekend dat Barclays een overnamebod op de Nederlandse bank heeft gedaan van 67 miljard euro. De banken maakten bekend dat 12.800 banen verdwijnen en 10.800 arbeidsplaatsen naar lagelonenlanden gaan.

Ook De Unie is benieuwd waar en hoe de banen geschrapt gaan worden. "Ik ga ervan uit dat de klappen in Londen en elders zullen vallen", aldus bestuurder Joop Hofland.

Garanties

"We willen garanties van de banken. Onze inzet is werk voor iedereen", aldus Kansouh van het CNV. Deze christelijke vakcentrale hoopt dat gedwongen ontslagen niet nodig zijn, maar dat door natuurlijk verloop de arbeidsplaatsen verdwijnen. "De werknemers hebben al veel te verstouwen gehad. Het bedrijf heeft een verplichting hierin zijn verantwoordelijkheid te nemen", meent Kansouh.

Acties hebben de vakbonden nog niet voor ogen. Dat zal afhangen van de uitleg en onderbouwing door de raad van bestuur.

De voorgenomen overname van ABN AMRO door Barclays heeft voor De Unie wel de voorkeur. "Omdat de continuïteit van de Nederlandse activiteiten als eenheid is gewaarborgd", aldus Hofland in een reactie. Ook voor de FNV is deze overname "de minst kwaaie".