AMSTERDAM - ABN Amro en Barclays hebben een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe bankkolos. Beide partijen maakten maandag bekend dat Barclays een bod van 67 miljard euro uitbrengt op de grootste bank van Nederland.

Bekijk video

De beoogde overname van ABN Amro, de grootste in Nederland ooit, kost vele duizenden banen. De concerns schrappen 12.800 arbeidsplaatsen en bovendien verhuizen ze er 10.800 naar lagelonenlanden. Voor het grootste gedeelte gaat het niet om Nederlandse arbeidsplaatsen, zei topman Rijkman Groenink van ABN Amro.

Bij ABN Amro en Barclays werken in totaal 217.000 mensen. Vakbond de Unie denkt dat er "een paar honderd banen" verloren gaan in Nederland.

Aandelen

Barclays, de op twee na grootste bank van Groot-Brittannië, betaalt geheel in eigen aandelen. Barclays waardeert zijn branchegenoot op 36,25 euro per aandeel. Dat is lager dan de slotkoers van het aandeel vrijdag van 36,29 euro. De overname door de Britten komt ter sprake tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering van ABN Amro op donderdag.

De koers van ABN Amro is de afgelopen weken fors gestegen, omdat Barclays niet de enige bank is die de Nederlandse bank in handen wil krijgen. Een bankenconsortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en het Spaanse Banco Santander wil ABN Amro ook kopen en vervolgens opsplitsen.

Afgezegd

De voorgenomen ontmoeting maandag met de top van ABN Amro werd echter afgezegd. Het trio wil het bod van Barclays eerst bestuderen en meer informatie krijgen over de voorgenomen verkoop van ABN's Amerikaanse dochteronderneming LaSalle voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) aan Bank of America.

Groenink zei eerder maandag in een toelichting dat hij bereid is om te praten met het bankenconsortium, maar dat een overname door Barclays zijn voorkeur heeft. Beleggers, die hopen op een hoger bod van het bankentrio of een andere bank, reageerden teleurgesteld op het niet doorgaan van de geplande gesprekken tussen ABN Amro en het Fortis-consortium.

Het aandeel ABN Amro ging onderuit na eerder op de dag fors hoger te hebben gestaan en sloot maandag 1,4 procent lager op 35,77 euro, onder het bod van Barclays van 36,25 euro per aandeel.

Amsterdam

Het hoofdkantoor van het voorgenomen fusiebedrijf Barclays/ABN komt in Amsterdam. Het bestuur wordt naar Angelsaksisch voorbeeld ingericht. De naam van de nieuwe holding wordt Barclays, maar de merknaam ABN Amro blijft hoogstwaarschijnlijk bestaan. "Wij gaan ervan uit dat de waarde van lokale merken zo groot is, dat we die niet moeten laten verdwijnen", lichtte Groenink toe.

Groenink neemt genoegen met de positie van commissaris in de nieuwe onderneming. "Je zult me vandaag niet horen zeggen dat ik heb gefaald", zei de bestuursvoorzitter. "Ik heb waarde gecreëerd voor de aandeelhouders. Dat is mijn grootste triomf. Ik verlaat deze bank als een trots man."

Kritiek

De activistische aandeelhouder TCI uitte begin dit jaar felle kritiek op de koers van Groenink bij de bank en drong aan op opsplitsing van ABN Amro. In een reactie op het bod van Barclays eist TCI meer informatie van ABN Amro over de voorgenomen verkoop van LaSalle aan Bank of America. Het hedge fund is bang dat dit het Fortis-consortium "oneerlijk hindert" in zijn voornemen een bod te doen op ABN Amro.

De bestuursvoorzitter van Barclays, John Varley, krijgt dezelfde rol bij de nieuwe bank en verhuist daarvoor naar Nederland. "I always loved Amsterdam", zei de topman over zijn nieuwe werkplek.

Toezichthouder

De Britse Financial Services Authority (FSA) wordt de belangrijkste toezichthouder op de nieuwe bankcombinatie. Ook De Nederlandsche Bank gaat toezichthouden. De eindverantwoordelijkheid ligt echter bij de FSA.

De fusie tussen ABN Amro en Barclays is de grootste krachtenbundeling ooit in het Europese bankwezen. De nieuwe bankgigant vormt de op een na grootste bank van Europa, na het Britse HSBC. Wereldwijd krijgt de combinatie een positie in de topvijf. Het nieuwe concern zal naar eigen zeggen een leidende positie innemen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland.