LONDEN - Ruim veertig voormalige hoge functionarissen van de Wereldbank hebben de huidige president van het internationale instituut, Paul Wolfowitz, opgeroepen ontslag te nemen.

De voormalige stafleden van de Wereldbank hebben zich tot Wolfowitz gericht met een brief die in de maandageditie van de zakenkrant Financial Times is gepubliceerd.

Onder de ondertekenaars van de brief is Shengman Zhang, die eerder onder Wolfowitz de nummer twee van de Wereldbank was.

Respect

Volgens de briefschrijvers heeft Wolfowitz het respect en het vertrouwen verloren van de stafmedewerkers van de Wereldbank en is hij verantwoordelijk voor een grote mate van tweedracht binnen de top van het instituut.

Loonsverhoging

Kortgeleden kwam aan het licht dat Wolfowitz zich persoonlijk had bemoeid met een forse loonsverhoging van zijn vriendin. Zij was werkzaam bij de Wereldbank, maar werd wegens haar relatie met Wolfowitz overgeplaatst naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de Wereldbank bleef ze wel op de loonlijst staan.