AMSTERDAM - Na een hoopvolle ochtend leek de psychologische -puntengrens toch wat onbereikbaarder te worden voor de AEX-index. De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs balanceerde maandagochtend rondom de grens, maar zakte tegen het middaguur weer terug.

Beursstemming (video): AEX weer boven de 300 punten.
Index-futures VS staan flink hoger. Vooral verzekeraars zitten in de lift. KPN is een daler.

Beursjournaal (video): KPN doet logistics over aan TPG.
Verder: zwak 4de kwartaal van Ericsson, Volker Wessel Stevin koopt Duits spoorbedrijf.

Rond twaalf uur stond de AEX-index op 297,9 punten. Dat is een stijging van 2,96 punten, 1 procent, ten opzichte van het slot van vrijdag. Een handelaar op de beurs zei dat de stijging te maken heeft met het positieve cijfer van inkoopmanagers in de Verenigde Staten vrijdag. De beurs van New York reageerde goed op dat nieuws.

De best presterende fondsen waren Logica CMG, Getronics, Aegon en TPG, met koersstijgingen van meer dan 4 procent. Ook Buhrmann pakte een goede koerswinst van ruim 2 procent. Het handelshuis profiteert van het positieve inkoopmanagers-cijfer.

Slechts vijf fondsen zagen de koersen dalen. Heineken, Unilever, Hagemeyer, KPN en Ahold wisten niet mee te profiteren van de positieve stemming op de beurs. De koersdaling van Ahold (min 2,3 procent) ligt volgens de handelaar aan een negatief sentiment van beleggers. "Men is bang dat Ahold marktaandeel verliest in Nederland. Met de andere supermarkten gaat het goed, dan moet het ook met één minder gaan."

De MidKap-index pakte ook een winst. De index voor middelgrote fondsen steeg met 3,95 punten (1,4 procent) naar 290,91 punten. Koplopers waren Vedior, Corus en Nutreco. Onderaan stonden Wessanen, Amstelland en PinkRoccade, met kleine verliezen.

Alle Europese beurzen waren hoger. Londen stond aan het eind van de ochtend op een winst van 2,4 procent. Parijs was toen 0,45 procent hoger en Frankfurt liet een winst zien van iets meer dan ,5 procent.

Ericsson

Een negatieve uitschieter was het gsm-concern Ericsson. Het maakte maandagmorgen cijfers bekend, waarvan vooral die over het laatste kwartaal van vorig jaar tegenvielen. Het aandeel daalde met ruim 10 procent. Concurrent Nokia hield zich net staande met een plus van 0,75 procent.

De hele verzekeringssector was hoger, met de Britse verzekeraars voorop. De Britse autoriteiten hadden laten weten de sector wellicht tegemoet te komen zodat de maatschappijen geen aandelen hoeven te verkopen om hun financiën op peil te houden. Royal Sun stond bovenaan in Londen met een koerswinst van 8,8 procent. Prudential was derde met een koers die 5,5 procent hoger was. Aegon, dat een positieve aanbeveling meekreeg van de Amerikaanse zakenbank Merill Lynch, steeg met 4,5 procent.

In Parijs was Axa de winnaar (plus 3,9 procent). In Frankfurt ging Allianz met 2,7 procent naar boven. Hier stond het wasmiddelenconcern Henkel bovenaan met een stijging van 5 procent. Vrijdag was dit concern met meevallende cijfers naar buiten gekomen.

Euro

De euro begon aan de week op een lager koerspeil. Maandag tegen het middaguur stond de koers op 1,0725 dollar tegenover een slotkoers van 1,0750 dollar bij het eind van de handel van vrijdag. Vergeleken met het pond sterling kwam er met een koers van 0,6540 vrijwel geen verandering in de euro.