HULST - Ongeveer driehonderd Belgen hebben zaterdagmiddag de drogisterijen en apotheken in Hulst ontdaan van hun paracetamol. De Belgen voerden in de Zeeuwse grensplaats actie tegen de in België hoge medicijnprijzen.

Omdat in België medicijnen niet via openbare aanbesteding worden aangekocht, zoals in Nederland, zijn de prijzen daar hoger dan hier. Zo betaalden de Belgen, die met zes bussen arriveerden, in Hulst zo'n zestig cent voor een doosje paracetamol.

In hun thuisland is dat 4,30 euro. Belgen zoeken voor de inkoop van de pijnstillers al langere tijd hun heil in Nederlandse grensgemeenten.

Plattegrond

Zaterdag voorzag de gemeente Hulst de toeristen van een plattegrond met daarop de verkooppunten van paracetamol.

Oda Houthoofd glundert als ze tien doosjes heeft ingeslagen bij Etos. "Ik heb zojuist veertig euro bespaard. Hoe lang ik hier mee doe? Reken maar uit. Ik doe twee dagen met één doosje." Houthoofd heeft chronisch last van haar rug en artrose in haar knieeën.

De drogisterijen in Hulst sloegen voor dit weekend groot in. "Ik heb drie keer zoveel besteld als normaal", zegt filiaalmanager Annick de Bakker van Etos. Drogisterij Bleijenbergh heeft ook rekening gehouden met de invasie, zo is te zien aan de wegwijzer waarop met grote letters paracetamol staat geschreven.

Actieleider Johan Tourmé vestigt zijn hoop op na de verkiezingen op 10 juni in België. "De christendemocraten hebben zich als enige partij al achter ons geschaard. We willen dat deze actie in elk geval een begin is van de weg naar goedkopere medicijnen voor chronisch zieken."