TOKIO - Het Japanse autoconcern Honda Motor Co. heeft maandag zijn beste kwartaalcijfers ooit gepresenteerd. Het kondigde tevens aan over het gehele boekjaar meer omzet en winst te zullen maken dan verwacht. Op de beurs van Tokio werd het bedrijf ruim 5 procent meer waard.

In het derde kwartaal van het boekjaar dat loopt tot eind maart, boekte Honda een operationele winst van 159 miljard yen, 1,2 miljard euro. Daarmee groeide dit bedrijfsresultaat 4 miljard yen (ruim 30 miljoen euro) ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. De omzet steeg tot bijna 2 biljoen yen (20 miljard euro).

De goede resultaten zijn vooral het gevolg van de stijgende omzet in de Verenigde Staten. Honda is op Toyota na Japans grootste autofabrikant en verkoopt meer dan 50 procent van zijn wagens in de VS. De zwakke yen, ten opzichte van de dollar, gaf voor een kleine miljard meer omzet en drukte voor 12,5 miljard yen de kosten.

Verhoging winstverwachting

Voor het gehele boekjaar verhoogt Honda zijn winstverwachting. De automaker gaat er nu vanuit in plaats van 580 miljard yen een bedrijfsresultaat van 660 miljard yen (4,98 miljard euro) te kunnen presenteren. Het bedrijf verwacht bovendien een nettowinst te gaan schrijven van 430 miljard yen (3,24 miljard euro).

Dat is 20 miljard yen meer dan eerder werd begroot. De bijgestelde verwachtingen zijn vooral gebaseerd op het vooruitzicht dat de omzet in de VS met 11 procent groeit. De totale omzet gaat toenemen van 7,9 biljoen yen naar 8 biljoen yen (60 miljard euro).

Als deze doelen worden bereikt, heeft Honda twee jaar op rij recordwinsten en recordomzetten geschreven. De resultaten bieden Honda mogelijkheden om zijn verkoopcapaciteit te vergroten en meer te besteden aan onderzoek en ontwikkeling.