AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar onderzoek naar handel met voorkennis in aandelen Ahold na ruim vier jaar gestaakt.

Daarmee is het langst lopende voorkennisonderzoek in Nederland afgesloten. Dat heeft een woordvoerder van de toezichthouder vrijdag gezegd.

Aanleiding voor het onderzoek was de koersval van het supermarktconcern op 23 februari 2003 nadat het boekhoudschandaal bekend was geworden.

Reden

De AFM kreeg eind maart van dit jaar van het Openbaar Ministerie (OM) te horen dat er "geen verdere reden voor vervolging is". Hierop besloot de toezichthouder het dossier Ahold te sluiten, aldus de woordvoerder van de AFM.

Begin 2003 bleek dat Ahold de winst en omzet jarenlang veel te hoog had voorgesteld. Het grootste boekhoudschandaal in de Nederlandse geschiedenis was daarmee geboren. Het kostte onder meer voormalig topman Cees van der Hoeven en diens financiële rechterhand Michiel Meurs de kop.

Gesjoemel

De AFM heeft in de maanden voorafgaand aan de bekendmaking van het gesjoemel met de boeken transacties in aandelen Ahold onderzocht. "Het is vrij normaal wanneer een koers zo hard daalt een onderzoek te starten naar opvallende koersbewegingen in de periode daarvoor", aldus de AFM-zegsman.

De bevindingen, waarover de AFM niets wil zeggen, werden overgedragen aan het OM. Waarom het onderzoek zo lang duurde, is niet geheel duidelijk. "Een dergelijk onderzoek vereist grondigheid", aldus de woordvoerder.