AMSTERDAM - Ruim veertig Europese ontwikkelingsorganisaties hebben vrijdag opgeroepen tot het vertrek van Paul Wolfowitz, de in opspraak geraakte president van de Wereldbank.

Ze doen dat in een open brief aan de regeringen uit hun land. Volgens de organisaties is Wolfowitz' positie onhoudbaar geworden door zijn bemoeienissen met het salaris van zijn vriendin.

Onder de ondertekenaars zijn vier Nederlandse organisaties: Both ENDS, Jubilee Nederland, Wemos en het Afrika-Europa Netwerk. Ze vinden dat Wolfowitz door zijn manier van leiding geven en het schandaal rond zijn vriendin niet langer president kan blijven.

Hervormingen

Verder pleiten de organisaties voor hervormingen bij de bank en dat de president voortaan op een andere manier wordt aangewezen. Nu doen de Verenigde Staten dat altijd.

De ontwikkelingsorganisaties schrijven in de brief dat ze de komst van Wolfowitz twee jaar geleden al met angst en beven tegemoet zagen. In de tussentijd heeft hij hun bezorgdheid niet kunnen wegnemen. Dat kwam onder meer door de manier waarop hij zich met vertrouwelingen omringde, aldus de brief.

Vertrek

De ondertekenaars vinden dat Europese landen daarom moeten aandringen op het vertrek van Wolfowitz. Ze willen daar zo snel mogelijk duidelijkheid over.