BRUSSEL - De Europese Commissie heeft Nederland donderdag gewaarschuwd om open te staan voor alle biedingen op ABN Amro. Dat zei een woordvoerder van eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) donderdag.

De commissie reageerde op zorgen van De Nederlandsche Bank (DNB) over de interesse van een consortium, bestaand uit Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland, in ABN Amro. Een bod van deze drie banken ziet DNB als "sterk risicoverhogend". ABN Amro praat overigens ook nog met de Britse bank Barclays over een samengaan.

Ieder bod moeten de Nederlandse autoriteiten beoordelen op "non-discriminatoire wijze", zei de woordvoerder van McCreevy. De eurocommissaris zou teleurgesteld zijn als Nederland overgaat tot protectionisme.

Protectionisme

De centrale bank verwijst in een reactie op de waarschuwing van de commissie naar een brief die president Nout Wellink van DNB in maart naar The Wall Street Journal heeft gestuurd. Daarin benadrukt hij dat DNB geen bank is "die protectionisme ondersteunt".

De centrale bank heeft transparantie hoog in het vaandel staan, aldus Wellink. "Dat heeft niets te maken met protectionisme, maar is gebaseerd op universeel geaccepteerde principes."

TCI

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie reageert op uitlatingen van DNB. Wellink zei een paar maanden geleden dat de oproep van de aandeelhouder TCI om ABN Amro in delen te verkopen "een brug te ver" is.

De commissie waarschuwde DNB vervolgens niet verwikkeld te raken in TCI en de belangen van deze investeerder ten opzichte van ABN Amro.

DNB zei daarop ook dat de actie van Wellink geen vorm van protectionisme is. "Financiële instellingen onderscheiden zich in deze van andere bedrijven", stelde de centrale bank. "Er moet ook worden gekeken naar de bescherming van de beleggende consument."