ZWOLLE - Honderden werknemers van motorenfabrikant Wärtsilä in Zwolle hebben maandagochtend het werk neergelegd. Met een demonstratieve optocht en toespraken bij het Zwolse gemeentehuis hopen de medewerkers de voorgenomen sluiting van de fabriek in Zwolle tegen te houden.

De werkonderbreking is ook bedoeld om druk te zetten op het gesprek dat minister Jorritsma (Economische Zaken) maandagmiddag voert met de top van het Finse concern over de voorgenomen sluiting.

De werkonderbreking is een initiatief van de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, de Unie en de VHP. Naast de werknemers en de bonden lopen ook werknemers van toeleveranciers en aannemers mee evenals mensen van het naastgelegen bedrijf Stork Special Products.

Het bedrijf maakte op 16 november bekend de Zwolse vestiging te willen sluiten. De afgelopen jaren heeft Wärtsilä vele miljoenen guldens geïnvesteerd in de fabriek, achter het Zwolse NS-station. Ook de gemeente, de provincie en het ministerie van Economische Zaken staken tientallen miljoenen guldens in behoud van de vestiging, waar in totaal zevenhonderd mensen werken.

De overheden hebben eerder besloten een claim in te dienen om het geïnvesteerde geld terug te krijgen. Gehoopt wordt dat Wärtsilä daardoor het besluit om de fabriek te sluiten intrekt.

Toeleveranciers van Wärtsilä uit de regio vrezen voor verlies van banen en technologische kennis door sluiting van de vestiging.

De directie van het bedrijf heeft nog geen officiële adviesaanvraag bij de ondernemingsraad ingediend. De productie van de Zwolse types diesel- en gasmotoren wordt naar het Italiaanse Triëst overgeheveld. Onder meer de vakbonden vragen zich af of daarbij sprake is van illegale overheidssteun.