DEN HAAG - De Belastingdienst heeft een nieuw plan ontwikkeld om fraudeurs beter op te sporen en aan te pakken. Daarvoor zijn 700 nieuwe extra medewerkers aangetrokken en opgeleid die 'in het veld' meer gaan controleren op kwaadwillende belastingplichtigen.

Ook komen er door het hele land stop-en-betaalacties van automobilisten die worden herkend als notoire wanbetalers. Dat maakte het ministerie van Financiën donderdag bekend.

Het gaat de fiscus vooral om ondernemers die in verschillende nieuwe branches actief zijn. Het betreft onder meer belwinkels, de vastgoedsector en groothandels.

Wokrestaurants

Ook de snel opkomende wokrestaurants kunnen extra controles verwachten. Voor de extra controles worden de komende jaren nog meer fiscale toezichthouders aangetrokken.

In 2011 zal hun totaalaantal uitkomen op bijna 7000. Dat zijn er ruim 1500 meer dan nu, aldus een woordvoerder van Financiën.

Flitsauto's

Daarnaast komen er door het hele land acties tegen notoire wanbetalers. De fiscus werkt daarbij samen met de politie en diverse gemeenten. Flitsauto's zullen auto's scannen op openstaande belastingschulden, waarna de politie hen direct van de weg haalt.

De betrokkenen kunnen pas doorrijden nadat de schuld ter plekke is voldaan. Gebeurt dat niet, dan wordt de auto in beslag genomen.

Ontmoedigen

Staatssecretaris Kees de Jager van Financiën stelt dat de acties niet alleen geld zullen opleveren. Het is ook belangrijk mogelijke fraudeurs verder te ontmoedigen.

Hoge baas

Fraude binnen bedrijven wordt vaak gepleegd door hogere managers of leden van raden van bestuur. Het gaat dan voornamelijk om oudere, mannelijke werknemers met een diensttijd van meer dan twee jaar. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau KPMG.

In ongeveer de helft van de gevallen houdt de onderneming de fraude binnenskamers. In slechts 15 procent van de fraudegevallen wordt een beperkte groep mensen ingelicht zoals de raad van bestuur en het hogere management.