UTRECHT - De vakbond FNV Bondgenoten dreigt met acties in het openbaar busvervoer uit onvrede over het vastgelopen cao-overleg. De vakbond heeft de werkgevers een ultimatum gesteld, dat vrijdagmiddag om 12.00 uur afloopt. Dat maakte de vakbond woensdag bekend.

Als de werkgevers bij hun oude standpunt blijven, volgen komende maandag (23 april) de eerste acties.

Tot en met zondag 29 april rijden er tussen 09.00 uur en 16.00 uur en na 19.00 uur geen bussen van Arriva, Connexxion en Veolia.

In de spitsuren, voor 09.00 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur, rijden wel bussen, maar wordt er niet gecontroleerd op vervoersbewijzen.

Betreuren

"FNV Bondgenoten betreurt het dat het tot acties moet komen. Over zaken als de hoogte van de loonsverhoging, afspraken over arbeidsongeschiktheid en vooral de concurrentie op arbeidsvoorwaarden liggen de partijen mijlenver uit elkaar", motiveert de vakbond de keuze voor acties als middel om de cao-onderhandelingen weer op gang te krijgen.

Koopkracht

Bestuurder Janny Koppens noemt de looneis van 3 procent "heel redelijk". Volgens haar hebben de ongeveer 12.000 buschauffeurs die vallen onder de cao openbaar vervoer, de afgelopen vijf jaar koopkracht ingeleverd.

"Daarnaast willen we naar één cao toe voor het hele openbaar vervoer. Maar daar willen ze niet aan", aldus Koppens.

Marktwerking

De vakbondbestuurster stelt dat het caoconflict een direct gevolg is van de marktwerking in het openbaar vervoer. "De vervoerders schrijven zo laag mogelijk in op concessies, want de overheid kiest de goedkoopste", legt Koppens uit.

"De winnaar van de aanbesteding moet vervolgens die lage prijs ergens terugverdienen en dat is bij de arbeidsvoorwaarden van de chauffeur."