ROTTERDAM - Bier wordt waarschijnlijk duurder door de boetes die de Europese Commissie woensdag aan Nederlandse brouwers heeft opgelegd. Dit stelt hoofddocent Leo Kivits van het Erasmus Food Management Instituut.

"De boetes moeten wel betaald worden", aldus Kivits in een reactie. "Ik schrik van de hoogte van de boetes."

Kivits was consultant en directeur thuisverbruik bij Interbrew, een voorloper van bierbrouwer InBev in Nederland. Nu is hij hoofddocent retail management bij het Erasmus-instituut in Rotterdam.

Verschil

Ook in België heeft de Europese Commissie enkele jaren geleden geldboetes uitgedeeld aan bierbrouwers. "Daar waren de boetes voor de brouwerijen destijds 91 miljoen euro. In Nederland is het veel meer. Ik snap niet goed waar dat verschil vandaan komt."

Kivits denkt dat een bedrijf als Heineken zo'n boete wel kan betalen. "Maar voor een onderneming als Bavaria wordt dat anders. Dan vraag ik mij af wat het betekent voor de bedrijfsvoering. Is er straks geld genoeg voor productontwikkeling of marketing."

Visie

Ook zet Kivits zijn vraagtekens bij de opstelling van InBev. "Dat gaat over verhoudingen, normen en waarden", zei hij. "InBev is in België veroordeeld en zou de visie op de Nederlandse markt hebben gegeven." Het Belgische bedrijf heeft zo goed bij het onderzoek geholpen dat een boete van 84 miljoen euro is kwijtgescholden.

Vergoeding

Bierbrouwers moeten de schade die consumenten lijden door prijsafspraken aan hen vergoeden. Dat zei een woordvoerster van de Consumentenbond woensdag in reactie op de miljoenenboetes.

De bond wil met bierbrouwers overleggen hoe ze de schade gaan vergoeden. De bond kan zelf geen zaak aanspannen omdat daar volgens een woordvoerster de juridische mogelijkheden voor ontbreken.

Consumenten

"Het is duidelijk dat bierbrouwers de schade dienen te vergoeden", aldus de zegsvrouw die de hoogte van de boetes een indicatie noemt voor het financiële effect van de prijsafspraken. "Wij willen van de Europese Commissie graag weten hoe hoog die schade is. Daar zijn cijfers van."

De Consumentenbond wil daarbij dat de Europese Commissie met voorstellen komt waarmee het mogelijk wordt voor organisaties om namens groepen burgers zaken aan te spannen. "De commissie roept consumenten op claims in te dienen bij de bierbrouwers. Dan moet ze het ook mogelijk maken om namens groepen consumenten zaken aan te spannen."

Schadeclaim

Koninklijk Horeca Nederland eist van de brouwerijen dat zij per direct de bierprijzen verlagen. Bovendien bereidt de belangenbehartiger een claim tegen de brouwerijen voor. Dat heeft directeur Jeu Claes woensdag bekendgemaakt.