ROTTERDAM - Versatel gaat in beroep in de zaak rond de omstreden veiling van UMTS-frequenties in 2000. Dat heeft het telecombedrijf deze week besloten. Een woordvoerster zei zaterdag dat Versatel nog altijd wil dat de veiling, die de Nederlandse staat destijds 6 miljard opleverde, ongeldig wordt verklaard.

Volgens Versatel heeft de staat de deelname van nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie bemoeilijkt. Ook heeft een van de deelnemers, Telfort, tegenwoordig O2 genaamd, de veilingregels geschonden.

Recordboete

Versatel voelt zich gesterkt door een uitspraak eind december vorig jaar van de kartelwaakhond NMa. Die legde vijf belbedrijven een recordboete op van 88 miljoen euro omdat ze onderling prijsafspraken hadden gemaakt. "Dat is voor ons des te meer het bewijs dat ze onder een hoedje hebben gespeeld", aldus de woordvoerster.

Vergunning

Versatel meent dat de staat indertijd Telfort had moeten uitsluiten voor de veiling waardoor niet Telfort maar Versatel de vijfde UMTS-licentie zou hebben gekregen. Eigenlijk had er helemaal geen veiling moeten zijn, de staat had gewoon aan alle zes deelnemers een vergunning moeten geven of minstens gebruiksrecht voor Versatel op een van de UMTS-netten. Versatel kan in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.