BRUSSEL - Bierbrouwer Heineken heeft een boete gekregen van 219 miljoen euro van de Europese Commissie voor verboden prijsafspraken. De totale boete voor het kartel van Heineken, Grolsch en Bavaria komt op bijna 274 miljoen euro.

Bekijk video: Bierbrouwers krijgen boete Bekijk video: Grolsch tekent beroep aan

Dat heeft de Europese Commissie in Brussel woensdag besloten op voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging).

De boete voor Heineken komt op 219 miljoen, voor Grolsch op bijna 32 miljoen, en Bavaria moet bijna 23 miljoen euro betalen. De boete voor Heineken is hoger, omdat het het grootste marktaandeel in Nederland heeft.

Hardcore-kartel

Het Belgisch-Braziliaanse Inbev (onder meer Jupiler, Stella Artois en Hertog Jan) krijgt een beoogde boete van 84 miljoen euro kwijtgescholden omdat het zo goed meewerkte met de onderzoekers van Kroes.

De bedrijven hebben volgens Kroes minstens tussen 1996 en 1999 de markt verdeeld en de prijzen kunstmatig hoog gehouden in Nederland. De commissaris sprak over een 'hardcore-kartel', wegens de lange duur en ernst van de illegale samenwerking.

Illegaal

"Ik ben erg teleurgesteld dat hoge functionarissen van de bedrijven deelnamen, ondanks dat ze wisten dat het illegaal was. Ze probeerden hun sporen te wissen door gebruik te maken van codenamen", aldus Kroes.

Al in 2000 deden onderzoekers de eerste invallen bij de bierbrouwers. In 2005 liet Kroes weten dat ze bewijzen had waaruit de onderlinge prijsafspraken in het bierkartel blijken.

Beroep

De vier bedrijven hebben de beschuldigingen altijd hard ontkend. Bavaria kondigde dinsdag al aan naar de rechter te stappen om in beroep te gaan tegen het besluit van de commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Ook Grolsch is van plan hoger beroep aan te tekenen.

Bierbrouwer Heineken gaat mogelijk ook in beroep tegen de boete. De brouwer zegt zo'n stap te overwegen. Heineken noemde woensdag de beschuldigingen overdreven en onrechtvaardig. "Ons bedrijf is verbaasd. Heel verbaasd", aldus bestuursvoorzitter Jean-Francois van Boxmeer.

De brouwer kreeg een boete van 219 miljoen euro. Voor dit bedrag neemt Heineken een voorziening op in het resultaat. De boete heeft geen effect op de eerder afgegeven prognose.

Record

Kroes is dit jaar erg actief in het geven van boetes aan kartels. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar heeft ze meer dan 2 miljard euro aan boetes opgelegd, een absoluut record.

Liftkartel

In februari beboette Kroes een liftkartel voor totaal 992 miljoen euro, de hoogste ooit in de EU. Het vorige record stond 1,7 miljard euro voor heel 2006. Het geld gaat via de EU-landen terug naar de belastingbetalers in de Europese Unie.

Kroes zei onlangs dat ze hoopt dit jaar in totaal negen of tien kartels op te rollen en te beboeten. Met het bierkartel erbij zit Kroes voor dit jaar nu op een score van drie.