UTRECHT - De vakbonden verzetten zich niet tegen een vrije postmarkt per 1 januari 2008, maar verbinden daaraan wel de voorwaarde dat de postbedrijven zich bereid tonen geleidelijk aan de arbeidsvoorwaarden in de sector te verbeteren.

CNV Publieke Zaak, Abvakabo en FNV Bondgenoten hebben dat geschreven aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken, daags voordat de Tweede Kamer verder gaat met het debat over de Postwet. Die wet moet leiden tot meer concurrentie op de postmarkt.

Stukloon

De vakbonden vrezen dat dit gebeurt over de ruggen van de postbezorgers. De concurrenten van marktleider TNT Post, dat met de vrije markt in zicht een grote reorganisatie heeft aangekondigd, betalen de postbezorgers geen uurloon, maar stukloon.

Dat doet overigens ook Netwerk VSP, een dochteronderneming van TNT Post.

Ingroeimodel

De postbedrijven Sandd en Selekt Mail hebben de Tweede Kamer laten weten dat er van echte concurrentie niets terechtkomt als zij hun arbeidsvoorwaarden ingrijpend moeten wijzigen. De vakbonden pleiten voor een 'ingroeimodel'. Naarmate deze bedrijven sterker komen te staan in de markt, kunnen ze ook de arbeidsvoorwaarden verbeteren.

Wijzinging

Kamerlid Ferd Crone (PvdA) heeft een wijziging van de wet voorgesteld om dat te bereiken. In de Postwet moet wat hem betreft worden opgenomen, dat de postbedrijven arbeidscontracten aanbieden en de postbezorgers niet laten werken in opdracht.

Dit wetsartikel is dan een stok achter de deur bij de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Het zou pas van kracht worden als de postbedrijven onvoldoende bereid zijn de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

Onderhandelingen

Crone heeft daarbij de steun van GroenLinks en SP. Staatssecretaris Heemskerk (PvdA) zei er "geen voorstander" van te zijn. Hij vindt dat de arbeidsvoorwaarden tot stand moeten komen in onderhandelingen, en dat die niet in de Postwet moeten worden geregeld.

In de Kamer tekent zich een meerderheid af, die het daarmee eens is.