AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) gaat onderzoek doen naar de eigen munteenheid 'raam' van de spirituele beweging van leider Maharishi Yogi. Verschillende winkels in en rond Vlodrop, waar de goeroe resideert, accepteren het geld.

Het geld is in Nederland al sinds oktober vorig jaar in omloop. Dat heeft de goeroe gedaan in samenwerking met zijn huisbank, het kantoor van Fortis in Roermond. Volgens een woordvoerder van DNB is de uitgifte gedekt met een tegenwaarde van 320 miljoen euro in de kluizen van de transcendente beweging. De biljetten, van 1, 5 en 10 raam worden gedrukt bij Joh Enschedé, die ook de eurobiljetten vervaardigt. De raam is 10 euro waard.

Ruilmiddel

De DNB weet nog niet zeker of de uitgifte al dan niet mag. "Iedereen mag geld drukken en gebruiken als ruilmiddel", zegt de woordvoerder. Voorwaarden zijn dat de munteenheid niet mag worden gepropageerd als wettig betaalmiddel en dat de biljetten niet te veel op de euro lijken. Amusementsconcern Disney heeft bijvoorbeeld eigen dollars.

Welvaart

De Maharishi zegt het geld te willen gebruiken om landen in de derde wereld aan een sterke inflatie-arme munt te helpen. Het geld is genoemd naar Raam Mudra, een vroegere Indiase prins die welvaart bracht.

De raam circuleert ook op sommige plaatsen in de Verenigde Staten, onder andere in Vedic City en het nabije Fairfield in de staat Iowa. Vedic City is gesticht door aanhangers van de goeroe. Het geld werd daar in eerste instantie gedistribueerd via een bankkantoor in Fairfield van de First National Bank. Maar die bank is ermee gestopt uit vrees straks opgescheept te zitten met waardeloze raams.